Herghelia de la Mangalia

Cea mai veche rasa de cai din lume este cea denumita pur sange arab. Cartile de specialitate vorbesc despre o vechime ale acestei rase de 3500, respectiv 4000 de ani. Exista si multe legende ce fac referire la acest cal.

Herghelia din Mangalia gazduieste in jur de 450 de cai pur sange arabi. Una dintre povestile legate de acesti cai spune ca Alah ar fi transformat vantul de la miazanoapte intr-un cal si l-a dat poporului arab sa-l slujeasca. Calul isi indeplineste rolul cu supenere.

O alta poveste vorbeste despre profetul Mohamed. Acesta ar fi mostenit o hergelie mare. In acele vremuri caii erau folositi pentru a duce lupte grele intre triburi. El a hotarat sa tina animalele trei zile fara apa pentru a testa loialitatea si curajul cailor sai.

 Dupa cele trei zile le-a dat drumul spre o oaza. Mohamed a chemat apoi caii le el, iar cinci cai ar fi renuntat la apa pentru a se intoarce la stapan. Acesti cinci care ce s-au intors au fost considerati pur sange. Calul pur sange arab a ajuns in Romania datorita turcilor.

 Armata romana, odata patrunsa in Ungaria a resuit sa captureze in anul 1919 o hergelie destul de mare de cai. Aceasta herghelie a fost trimisa la Mangalia. Regele Ferdinand a semnat decretul de infiintare ale acestei herghelii, dar nu a apucat sa o vada finalizata. Hergelia tine separat masculii de femele, urmarindu-se permanent arborele genealogic. Au mai fost adusi in plus si alti armasari pur sange, ultimii fiind din Germania, dar si din Polonia. Regina Maria s-a ocupat si ea de cai, infiintand un regiment condus chiar de ea. In momentul de fata in Romania se gasesc 800.000 de cai, dar numai 8000 sunt cai de rasa. In Ungaria in schimb, din cei 70.000 de cai prezenti in acesta tara, 40.000 sunt cai de rasa.