Un sat din Franța a construit primul kilometru de șosea solară

Satul francez Tourouvre-au-Perche din regiunea Normandia a construit primul kilometru de sosea solara. Cand spunem sosea solara nu ne referim la acele panouri amplasate pe marginea drumului, ci vorbim despre panourile solare integrate in calea de rulare a masinilor pe o suprafata de 2800 metri patrati.

Tehnologia utilizata in acest proiect se numeste Wattway, iar provocarea acesteia este de a oferi suficienta energie pentru a lumina strazile satului cu 3400 de locuitori. Aceste panouri solare sunt imbracate intr-un strat de rasina formata din foi subtiri de siliciu ce ofera aderenta pe sosea celor peste 2000 de autovehicule care circula zilnic in acea zona.

Programul este unul destul de costisitor pentru ca a costa foarte mult (aproximativ 5 milioane de euro / km) deoarece este utilizata o tehnologie care implica foarte multe noutati in domeniu. Chiar daca este doar un test, foarte multi contesta acest proiect din cauza ca timpul de amortizare al investitiei este urias (cativa zeci de ani). In acest timp compania care a infintat acest proiect lucreaza deja la o alta serie de panouri poate ceva mai ieftine.

In mare parte acest proiect este unul destul de reusit pentru ca a fost un mare succes inca de la prima incercare. Chiar daca au fost folositi foarte multi bani pentru realizarea doar a unui kilometru de sosea solara, au fost irositi intr-un scop folositor comunitatii si a locuitorilor din satul francez Tourouvre-au-Perche.

Ar fi poate chiar cea mai mare realizare facuta in tara noastra daca ar implementa aceste sosele solare. Chiar daca mai inainte am vazut o stire prezentata de catre ProTv unde spunea ca in anul acesta au fost pusi in functionare 0 km de autostrade, niciodata nu este prea tarziu pentru a realiza ceva, insa trebuie sa existe vointa din partea marilor puteri.

You May Also Like